Konstruktív Magazin

Nyílászárócsere: melyik típus miért jó?

2018. június 20. | Kósa Krisztina |  1521 |
ablakajtóEnergiahatékonyság

Az alábbi tartalom archív, 5 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették.

Nyílászárócsere: melyik típus miért jó?

Új ház vagy felújítás, ablak mindenféleképpen szükséges. És hogy műanyag legyen vagy fa? Nos, ez mindenkinek a saját szájízére és ízlésére van bízva, ahogyan az is, milyen módszert választ mindehhez.

Milyen ablakot válasszunk, ha nincsenek konkrét igényeink, hogy fa vagy műanyag legyen?

Természetesen a lakóhely adottságai határozzák meg elsősorban a választást, melyet aztután az igényeinkhez kell igazítani, vagyis egy panel lakásnál általában szerencsésebb a műanyag ablak, hiszen kiválóan ellenáll az időjárás viszontagságainak. Figyelembe kell azonban venni azt a tényt is, miszerint a fent említett esetnél az ablakok – az emeletek számának növekedésével – mindig jobban ki vannak téve a esőnek, hónak, illetve a mostanában hazánkban is gyakori kiszámíthatatlan időjárási anomáliáknak.

Ebből következik, hogy az eső, a szél és a napsugárzás (UV) fokozottabban igénybe veszik a külső felületeket. Mindez azért is fontos, mert a későbbiekben a karbantartási munkák ideje, költségei nem elhanyagolhatóak (festés, mázolás, lazúrozás). Sok szakmabeli ezzel tökéletesen tisztában van, és a saját ingatlanjaikat tekintve már alapból nem vesz faablakot, hiszen pontosan tudja, hogy ezzel milyen plusz feladatokat generál(na) majd a jövőt illetően. 

A legtöbb korszerű gyártástechnológiával előállított nyílászáró már teljes mértékben ellenáll az UV sugárzásnak. További fontos előnye a kedvező árfekvés, ugyanis átlagosan 20-30%-kal olcsóbban szerezhetőek be, mint a fa nyílászárók. 

Hátránya az esztétika, hiszen fent említett előnyei ellenére nem mindenkinek felel meg az egyszerű, fehér színű ablak vagy ajtó. Jó hír azonban, hogy manapság már léteznek olyan famintázatú műanyagok, amelyek látvány tekintetében felvehetik a versenyt a fa nyílászárókkal.

Amennyiben Ön kertes házban lakik, és ízlésénél vagy a környezeténél fogva ragaszkodik a természetes alapanyagból készült nyilászárókhoz, valamint a továbbiakban nem okoz gondot azoknak karbantartása, ápolása, akkor kézenfekvőnek tűnik a választás, hogy fából készült ablakok és ajtók legyenek beépítve otthonában. 

Minden fa egyediséget kölcsönöz az ablakoknak és ajtóknak, és akinek fontos, hogy ne pont olyan legyen az ő ablaka vagy ajtaja is , mint a szomszédé, annak ez egy igencsak lényeges döntési szempont tud lenni. A fa nyílászárók talán egyetlen valódi hátránya a műanyaggal szemben az ár, ugyanis a fából készült ablakok és ajtók jelentősen drágábbak, mint a műanyagok.

Érdemes azonban sokkal körültekintőbben választani, lvén, hogy fa és fa között is van különbség. A rossz minőségű, vagy nem megfelelően felületkezelt fa vetemedhet, nyikoroghat, szorulhat. A jó minőségű fa tömbösített, szárított borovi vagy lucfenyőből készül.

A fa hőtágulása rendkívül kicsi, ezért jó minőségű fa esetében a deformáció által bekövetkező vízszigetelő, hő- és hangszigetelő képesség az idő előrehaladtával sem romlik.

 


2018. június 20. | Kósa Krisztina |  1521 |
ablakajtóEnergiahatékonyság