Konstruktív Magazin

Biztosnak tűnik: nem marad a kedvezményes építőipari áfa

2018. július 5. | Kósa Krisztina |  795 |
adózásépítkezés

Az alábbi tartalom archív, 5 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették.

Biztosnak tűnik: nem marad a kedvezményes építőipari áfa

2019. december 31-ig érvényes csak a kedvezményes, vagyis 5%-os lakásáfa, utána a pénzügyminiszter nem tervez hosszabbítást. Ez azt jelenti, hogy 2020-tól ebbe a szektorba is beteszi a lábát a rekordnak számító, általánosabb 27%-os áfa, ami beláthatatlan következményekkel járhat.

A fentiek számtalan kérdést felvetnek, melyre most, hogy jó eséllyel 2020-tól az építőiparban is jön a 27%-os áfa, keressük a választ. Milyen hatása lehet az 5%-os áfa eltörlésének (lejáratának)? Minőségromlás a folyamatban lévő építkezéseken az időszűke miatt? Esetleges csőd? És mi lesz a szerkezetépítőkkel? Ha már „nem fog kelleni” a munkájuk, az ácsok vagy a tetőfedők elmennek majd villanyt szerelni? Hogy szerelőhiány lesz a felgyorsuló építkezések miatt, az már most borítékolható, ellenben az is valósággá válhat, hogy a gépészek munkadíjai az egekbe szöknek, hiszen szó szerint nem lesz annyi szakember, mérnök, amennyi szükséges lenne, hogy időben befejezzék a munkálatokat.

Míg egy fél éve még napirenden volt az áfakérdés átgondolása, mára már aggályosnak látják a hosszabbítást a döntéshozók, ugyanis negatív visszhangot váltott ki az a tény, hogy az 5%-os adó bevezetése okán a fővárosban eladott új lakások tizedét külföldiek vásárolták meg, illetve az is, hogy egy ilyen általános kedvezménynél egy ember több ingatlanhoz is hozzájutott (második-harmadik lakásokról beszélünk).


2018. július 5. | Kósa Krisztina |  795 |
adózásépítkezés