Konstruktív Magazin

Hulladékból beton? Itt az új magyar szabadalom!

2018. július 5. | Kósa Krisztina |  1032 |
érdekességhírektervezés

Az alábbi tartalom archív, 5 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették.

Hulladékból beton? Itt az új magyar szabadalom!

Egyre nagyobb gondokat okoz világszerte a műanyaghulladék kezelése, jelenleg ugyanis a legnagyobb részét eltemetik vagy elégetik. Újrahasznosításra mindössze a teljes mennyiség 9%-a kerül.

A nem újrahasznosítható vagy nehezen feldolgozható műanyaghulladékból az építőipar több területén felhasználható beton készülhet – és mindezt egy magyar szabadalomnak köszönhetjük.

A daráló után az értéktelen hulladékból egy kis zúgás és kattogás után műanyag-alapanyag lesz. Ezután ezeket az apró műanyagrészecskéket összekeverik cementtel és a vízzel, majd jön a magyar fejlesztésű adalék.

„A Masuko szabadalom lényege egy speciális adalék, amivel a cementet átalakítjuk annyira, hogy minden olyan hulladékot, illetve darált hulladékot fel tudunk használni sóder helyett, ami nem szeretne a cementtel közösen betont alkotni. Tehát mondhatjuk azt, hogy összeragasztjuk a műanyagdarálékot a cementtel.” – mondta Bus Károly feltaláló.

A műanyaggal kevert betont pont úgy kell elkészíteni és teríteni, mint a hagyományosat, a végeredmény pedig a benne lévő darálék miatt rugalmasabbá válik, ezért a feltaláló szerint leginkább autóutak alapjához és járdák készítéséhez ideális választás. A szabadalmat Magyarország mellett levédették már a műanyagszennyezéssel leginkább érintett országokban, vagyis Chilében, Indiában és Kínában is.


2018. július 5. | Kósa Krisztina |  1032 |
érdekességhírektervezés