Konstruktív Magazin

Már épülnek a világ első 3D-nyomtatós házai

2018. július 4. | Kósa Krisztina |  1012 |
3D-s nyomtatásépítkezésérdekességtervezés

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették.

Már épülnek a világ első 3D-nyomtatós házai

Hollandiában, Eindhovenben épülnek a világ első olyan lakóházai, amelyek felépítéséhez 3D-s nyomtatót használnak. Az új technológia a kőművesmunkát válthatja fel.

Az ingatlanpiacon jövőre megjelenő öt ház közül a legkisebb – ami egy kéthálószobás otthon – iránt már húsz család érdeklődött, miután a lakóházak látványterveit bemutatták.

A Van Wijnen holland építőipari cég az Eindhoveni Műszaki Egyetemmel közös Mérföldkő-programja ugyanis fejlesztési megoldást kínál a szakképzett kőművesek hiányára az országban, valamint csökkenti az építési költségeket és a környezeti károkat is kevesebb cement felhasználásával.

Az építéshez használt 3D-s nyomtató voltaképpen egy hatalmas robotkar egy fecskendővel a végén, amely kilövelli a különleges, tejszínhabhoz hasonló, puha cementet. Ezt az anyagot az építész tervei alapján megformázzák, majd egyik réteget a másikra húzzák, hogy falat emeljenek és növeljék a szilárdságát, így nincs szükség zsaluzásra, és nem használnak több cementet, mint amennyi feltétlenül szükséges.

Először még csak a lakóházak külső és a belső falai készülnek a 3D-s nyomtatóval, ém mire az ötödik otthont is felhúzzák majd – amely háromszintes és három hálószobás lesz –, a szakemberek azt remélik, hogy a szennyvízcsatornát és más tartozékokat is képesek lesznek elkészíteni evvel a technológiával.

Az újdonság lehetővé teszi azt is, hogy a falakba közvetlenül beépíthessék a világítás, a fűtés és a biztonsági berendezés működtetéséhez szükséges vezeték nélküli érzékelőket, hogy ezáltal okosházakat alkossanak.


2018. július 4. | Kósa Krisztina |  1012 |
3D-s nyomtatásépítkezésérdekességtervezés