Konstruktív Magazin

Behelyezik a nukleáris fűtőelemeket a világ első úszó atomerőművébe

2018. július 26. | Kósa Krisztina |  811 |
atomerőmű

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették.

Behelyezik a nukleáris fűtőelemeket a világ első úszó atomerőművébe

Az orosz környezetvédelmi, technológiai és nukleáris felügyelet megerősítette, hogy a behelyezési munkák megkezdéséhez szükséges felkészültség megfelelő, és ennek köszönhetően sikeresen megkezdődött az úszó atomerőmű üzemeltetési felkészítésének idei egyik legfontosabb szakasza, hogy a jövőbeni legfontosabb telephelyén, Pevek városában fokozatosan kiváltsa majd a Bilibiniói Atomerőművet, a Csaunszki szénerőművet, és így a csukcsföldi autonóm körzet alapvető energiaellátójává válhasson.

Vitalij Trutnyev, a Roszatom leányvállalat, az Úszó Atomerőművek Építési és Üzemeltetési Igazgatóságának igazgatója a következőket mondta: „Idén tavasszal sikeresen vontattuk át a fűtőelemek nélküli úszó atomerőművet Szentpétervárról Murmanszkba és itt fejezzük be a végső technológiai műveleteket. A szakemberek ma láttak hozzá az egyik legfontosabb feladat végrehajtásához, a nukleáris fűtőelemekbehelyezéséhez a reaktorokba, előbb az elsőbe, majd a másodikba. Idén év végéig szeretnénk befejezni a további kulcsfontosságú szakaszokat: a reaktorok fizikai indítását és a kikötés utáni komplex technológiai teszteket a Rosztyehnadzormegfelelő engedélyeinek kézhezvételét követően.”

Dmitrij Alekszejenko, az Úszó Atomerőmű Építési és Üzemeltetési Igazgatóságának igazgatóhelyettese hangsúlyozta, hogy az úszó atomerőmű murmanszki beindításának legfontosabb feltétele a biztonság.„Az Atomflot rendelkezik minden szükséges infrastruktúrával, szakemberrel és kompetenciával mind a nukleáris fűtőelemek behelyezését, mind a reaktorok fizikai indítását tekintve”– mondta.

Az úszó atomerőművet 2019-ben fogják Pevek város kikötőjébe vontatni. Jelenleg a part menti infrastruktúrához szükséges építési munkák zajlanak: abiztonságos kikötéséhez és üzemeltetéséhez alapvetően fontos mólók, hidraulikus építmények és egyéb épületekkivitelezése.

Az úszó atomerőmű a legészakibb nukleáris létesítménnyé fog válni és a Csukcsföld régiót fogja ellátni villamosenergiával, kiváltva az elöregedett erőműveket. A vontatást jövőre tervezik.

 


2018. július 26. | Kósa Krisztina |  811 |
atomerőmű