Konstruktív Magazin

Épül a Ruppuri Atomerőmű második blokkjának reaktorépülete

2018. július 23. | Kósa Krisztina |  983 |
energiahatékonyságAtomenergia

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették.

Épül a Ruppuri Atomerőmű második blokkjának reaktorépülete

2018. július 14-én a bangladesi Pabna tartományban épülő Ruppuri Atomerőműben ünnepi ceremónia keretében öntötték be az első adag betont a második blokk alaplemezébe.

 „Nyolc hónappal ezelőtt a Ruppuri Atomerőmű első blokkjának első betonját ünnepeltük.  Ma újra találkoztunk, hogy elkezdhessük az atomerőmű második blokkjának építését. Ez azt jelenti, hogy a munkálatok a terv szerint haladnak. Az az ígéretünk, amely szerint mindent megteszünk azért, hogy a bangladesi atomerőmű időben megépüljön, sikeresen valóra válik az orosz és a bengáli fél együttműködésének köszönhetően” – mondta Alekszandr Loksin.

Loksin elmondása alapján Dél-Ázsiában az orosz technológiával összesen nyolc blokk épül, beleértve a Ruppuri Atomerőmű második blokkját is. A területen zajló tervezési és építési munkákat az Atomsztrojekszport, a Roszatom mérnöki vállalata végzi. A Ruppuri Atomerőmű reaktorszigetének teljes berendezését, illetve a segédberendezéseket az Atomenergomas, a Roszatom gépgyártó holdingja szállítja.  Az Atomenergomas vállalatai készítik el a reaktortartályokat, azok belső berendezéseit,valamint agőzfejlesztőket, a hőcserélőket és a különböző szivattyúkat.

A dél-ázsiai régiót már jól ismeri a Roszatom: Indiában orosz technológiával üzemel a Kudankulami Atomerőmű első és második blokkja, épül a harmadik és a negyedik blokk, zajlik az ötödik és a hatodik blokk előkészítési munkálata, emellett folyamatban van egy második helyszínen megépülő atomerőmű tervezése is.

A Ruppuri Atomerőmű létesítését a 2011. november 2-án megkötött, orosz-bangladesi kormányközi megállapodás alapján végzik. A tervek szerint a Ruppur egyes blokk üzemkezdete 2023-ban, a kettes blokké pedig 2024-ben várható. A bangladesi Ruppuri Atomerőmű építésének minden egyes szakaszát szigorúan ellenőrzi a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség és a nemzeti atomenergetikai hivatal is.

 


2018. július 23. | Kósa Krisztina |  983 |
energiahatékonyságAtomenergia