Konstruktív Magazin

WNE – Nukleáris Világkiállítás 2018

2018. július 23. | Kósa Krisztina |  1004 |
érdekességKiállítás

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették.

WNE – Nukleáris Világkiállítás 2018

A World Nuclear Exhibition (WNE) a világ legfontosabb atomipari szereplőinek kétévente tartott találkozója június 26-28-a közt került megrendezésre Párizsban. A kiállítást a növekvő nemzetközivé válás és a kedvező üzleti környezet jellemezte, mindemellett számos szerződés és együttműködés valósult meg.

A WNE a világ civil atomipari közösségének egyik legfontosabb rendezvényévé vált a kiállításnak és az üzleti lehetőségeknek köszönhetően. A 680 kiállító – akiknek 40%-a Franciaországon kívüli – lehetőséget kapott arra, hogy találkozzon 9119 látogatóval és érdeklődővel, vagyis összesen 62 ország 21.407 résztvevőjével. Ez a szám igencsak jelentős, 20%-os nemzetközi részvétel-növekedést jelent.

Yukiya Amano a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója a nemzetközi atomenergia közösség előtt hangsúlyozta annak szükségességét, hogy a fejlődő országok atomenergia-hozzáférését fejleszteni kell. "Az energia elengedhetetlen a fejlődéshez. Az energiaellátás növelése két milliárd ember energiahiányán enyhítene” – mondta, majd hozzátette, hogy ”az atomerőművek stabil ellátást és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentését biztosítanák... továbbá a CO2-kibocsátási célok eléréséhez, át kell állnunk a jelenlegi 70%-os fosszilis energia-függőségről a 80% -os alacsony üvegházhatást okozó gázokon alapuló energiafelhasználásra, mint a nukleáris energia vagy megújuló energiák."

Massimo Garribba, az ITER atomenergiai és biztonsági igazgatója sürgette a WNE résztvevőket, hogy járuljanak hozzá az öregedő atomerőművek új nukleáris biztonságáról szóló irányelvek felülvizsgálatához. "Ez a kihívás a jövőbeni műveletek számára" - mondta. Megerősítette az ITER számára nyújtott úniós támogatás fontosságát is. "Számunkra az ITER stratégiai jelentősségű. Az ITER az energiának nemcsak jövője, hanem a jelene is a fejlett technológiák - például a szupravezető anyagok - kifejlesztésében betöltött szerepe révén. A jövőbeli nukleáris technológiákba való befektetés olyan „lehetőségeket teremt majd, amelyeket az atomipar egyetlen szereplője sem téveszthet szem elől”.


2018. július 23. | Kósa Krisztina |  1004 |
érdekességKiállítás