Konstruktív Magazin

Lakástól az otthonig – az átalakulás

2018. június 26. | Teodorescu Tímea |  726 |
dekorációérdekességszakmakörnyezettervezés

Lakástól az otthonig – az átalakulás

Egy lakás vagy ház nem pusztán falakból és tetőből áll – a lelkét, azt, amitől otthonná válik, a belső terek hangulata adja meg, hiszen ez kifejezi egyéniségünket. Sokszor azonban a kialakításnál elbizonytalanodunk, és jobbnak látjuk szakember segítségét kérni.

Mikor hívjunk belsőépítészt?

Új ház építésekor érdemes az építésszel együtt belsőépítészt is megbízni, ha igényes, egymással összhangban lévő, akár művészi megoldással kapcsolódó tereket szeretnénk kialakítani, vagy amikor meglévő otthonunkban a terek funkcióit szeretnénk megváltoztatni, és ehhez statikai és gépészeti szaktudás szükséges. Lakás vagy ház vásárlásakor az esetleges problémák és megoldások feltérképezéséhez is jól jön az eféle szaktudás. 

Mikor hívjunk lakberendezőt?

Abban az esetben, ha felújítanánk otthonunkat, és tanácstalanok vagyunk a különböző stílusokat, anyagokat, színeket illetően. Kisebb falbontási vagy építési tervek készítéséhez, melyekhez nem szükséges statikai és gépészeti végzettség.

Lépésről lépésre

Bármelyik tervező segítségét is kérjük, az első találkozás egy nagyjából 60-90 perces konzultáció lesz. Ennek során fel kell mérni a személyes igényeket és szokásokat, melyhez diszkréció és egy kis lélekbúvárvéna is szükséges, hisz egy idegen család életébe pillantunk be.  Gyakran még a családtagok között sincs teljes egyetértés az elképzeléseket illetően, ezért fontos, hogy egy szakember mindenki számára elfogadható ötletekkel szolgáljon. Miután ez sikerült, elkezdődik a tervezői munka.

Látványtervek, falnézetek, igény szerint számítógépes 3D-s videók készülnek, és ezek elfogadása esetén az elméletből gyakorlat lesz, vagyis elindul a kivitelezés. A belsőépítész irodák és többnyire a lakberendezők is rendelkeznek jól bevált szakemberekkel, akikre rábízhatják a különböző munkálatokat – természetesen időnkénti ellenőrzés mellett. Az utolsó feladatnál általában katalógusok állnak rendelkezésünkre, melyekből kiválaszthatjuk a megfelelő  bútorokat, tapétákat, függönyöket, és más kiegészítőket. Egyéb elképzelések esetén is segítséget kapunk, pl. egyedi bútorok készítésénél.

Végül tegyük fel az egész folyamat legkellemetlenebb kérdését: mennyibe fog kerülni mindez?

Erre pontos válasz nem adható, hiszen minden ház és lakás más, az elvégzendő munkák és a hozzávaló anyagok is széles skálán mozognak, körülbelüli költségvetés azonban lehetséges, mely a különböző fázisokra bontva támpontot adhat. Vannak olyan irodák, akik „csomagokba” rendezik szolgáltatásaikat, melyek közül kiválaszthatóak a legmegfelelőbbek: általában 6000 Ft + áfa/m2-től 9000 Ft + áfa/m2-ig terjedő áron. A konzultációs díjak többnyire 10 000 Ft + áfa/óra szerint alakulnak. A látványtervek elkészítése 5500 Ft + áfa, kisebb eltérésekkel.

A tervezés kivitelezéssel együtt – lakberendezés esetén – négyzetméterenként változó, nagyjából az alábbi árakra számíthatunk:

  • 60 m2-ig 10 000 Ft + áfa/m2
  • 60 m2-től 100 m2-ig 9000 Ft + áfa/m2
  • 100 m2-től 150 m2-ig 8000 Ft + áfa/m2
  • 150 m2 felett egyedi árképzés van.

Amennyiben a berendezési tárgyakat nem katalógusból választjuk, úgy azok beszerzésének is van díja, ez többnyire 5000 Ft + áfa/óra.

A belsőépítészeti és kivitelezési tervek díjszabása nagyobb eltéréseket mutat, mivel a tervezési munkák többrétűek. A helyszíni tanácsadás 20 000 és 40 000 Ft + áfa között alakul alkalmanként. Az alaptervek 1000–3000 Ft + áfa/m2-be kerülhetnek, míg az erre épülő belsőépítészeti tervek már 3000–4000 Ft + áfa/m2 között mozog. A kiviteli tervekért 4000–6000 Ft + áfa/m2-t fizetünk, de választhatjuk azt a megoldást is, hogy egy napra bérlünk egy dizájnert, aki 50 000 forintos díjazás mellett egész nap rendelkezésünkre áll. 

Látható háthogy mennyi lehetőség és variáció létezik, melyekből igényünkhöz és anyagi lehetőségeinkhez mérten válogathatunk. Bár első ránézésre költségesnek tűnhetnek, a szakmai tapasztalat és rálátás sokszor kifizetődőbb, mint tervek nélkül és ismeretlen kivitelezőkkel belevágni egy nagyobb átalakításba vagy építkezésbe.


2018. június 26. | Teodorescu Tímea |  726 |
dekorációérdekességszakmakörnyezettervezés