Konstruktív Magazin

Az ország női tetőfedője: Kunu Lenke

2018. június 26. | Kósa Krisztina |  2220 |
bádogosérdekességfelújításnők a szakmábansegédanyagokszakmakörnyezetszakmatörténetszerszámoktetőfedésNők a szakmában

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették.

Az ország női tetőfedője: Kunu Lenke

A legtöbb ember elképed, ha meghallja Lenke foglalkozását, ha pedig az is kiderül, hogy a tetőfedő mellett még kőműves, hidegburkoló és szobafestő-mázoló végzettsége is van, mindenkinek leesik az álla. Azonban nőként nem könnyű boldogulni az építőiparban.

Nemcsak tetőfedő, de ács-állványozó, épület- és építménybádogos, kőműves, hidegburkoló, szárazépítő, szobafestő-mázoló-tapétázó végzettséggel is rendelkezik, kettőből mestervizsgája is van. Már gyerekkorában is inkább a fiúkkal focizott, és a nevelőotthonban, ahol felnőtt, szerette meg a kézilabdát, ami meghatározta és segítette a jövőjét. Mindig is nagyon érdekelték a műszaki munkák, így az iskola befejezésekor általános műszerésznek tanult. 

Lenke sokáig betanított munkásként kereste a kenyerét, nem mert felnőtt fejjel visszaülni az iskolapadba. Jó pár évvel ezelőtt azonban észrevett egy szakmunkásképzést hirdető szórólapot, és azonnal jelentkezett ács-állványozó szakképzésre. Az első órákon a fiúk még csodálkozva nézték, hogy mit keres ott egy nő, de aztán megszokták. Amikor megkapta a szakmunkás bizonyítványt, jelentkezett kőműves, majd épület-építmény-bádogos képzésre is. Ezután következett a hidegburkoló, a szobafestő-mázoló, aztán a szárazépítészet, majd a tetőfedő képzés. 

Ma már saját vállalkozásának keretein belül vállal különböző építészeti munkákat. Azon persze a mai napig csodálkoznak, hogy ezt nőként teszi, és néha pont emiatt esik el munkalehetőségektől.

2012-ben kapta az EMSZ-től elismerő oklevelét egy családi ház fedési munkájának szakszerű kivitelezéséért, amire nagyon büszke. Önálló vállalkozóként a tetőfedéstől kezdve a festésen, hőszigetelésen át a bádogos munkákig mindent el tud végezni egyedül is. Szabadidejében horgászni ját, illetve az NB II-ben kézilabdázik.


2018. június 26. | Kósa Krisztina |  2220 |
bádogosérdekességfelújításnők a szakmábansegédanyagokszakmakörnyezetszakmatörténetszerszámoktetőfedésNők a szakmában