Konstruktív Magazin

Átadták „Az év tetője 2018” nívódíjpályázat díjait

2019. április 12. | EP |  953 |
Construma

Átadták „Az év tetője 2018” nívódíjpályázat díjait

Április 5-én pénteken, a CONSTRUMA kiállításon adták át a tetős építőipari vállalkozók legnívósabb hazai megmérettetésének díjait.

Az idén az utóbbi évtized legnagyobb számú pályázójának munkáiból kellett kiválasztani a legjobbakat. Összesen 87 pályamű érkezett. A magyarok mellett osztrák és német szakmai kiválóságok részvételével összeálló zsűri ezúttal 3 héten keresztül – két körben – személyesen szemlézte a tetőket, minden egyes versenybe szálló tetőt megtekintett, így több, mint 11 000 km-t tett meg az elmúlt 3 hét során. Összesen 33 pályamunka részesült elismerésben.

A díjak

A fődíj egy nívódíj  (ez egy vándordíj, amit a nyertes egy évig tarthat magánál) és hozzá pénzjutalom. A vándordíjakat (aranykalapács, aranykefe, aranykályha, aranysalejzni, aranyszekerce , aranyceruza)  a nívódíj  és különdíj nyertesei vihetik haza egy évre. A fődíjak 100 000 Ft, a kategória-díjazottak 40 000 Ft pénzdíjazást kapnak.

Ácsszerkezet szekció

Zen Templom, a nívódíjat kapja Urbanics János

Az alapanyag alapvetően Luc rétegragasztott gerenda volt, mivel a tradicionális koreai építészetben alkalmazott nagy keresztmetszetű gerendákat csak ebből az alapanyagból lehetett biztosítani 36×40 cm keresztmetszet. A kuriózum még az volt, hogy a szelemenek egy része kör keresztmetszetű és a szarufák végei szintén kör keresztmetszetűek. Ennek a legyártása nagyon drága és bonyolult lett volna, de egy szerencsés véletlennek köszönhetően találtak Németországban egy olyan esztergát, amivel meg lehetett munkálni ezeket az alkatrészeket ezt a pályázó, Urbanics János megvette és ezzel a géppel sikerült megoldani a problémát. Maga a szerkezet minden részlete az eredeti koreai tervek szerint készült. Az építész nem hitte, hogy ezt így meg tudják építeni Magyarországon, mivel ezt a technikát éveken át tanulják a mesterek kint Koreában. A pályázó korábban kiutazott egy tanulmányútra, hogy élőben lásson ilyen épületet, és az ott szerzett tapasztalatokat hasznosította az itthon munka során. Az átadáson jelen volt a koreai építész is aki ámulattal szemlélte a példaértékű kivitelezést.

Magastető szekció

Családi ház, a nívódíjat kapja Farkas György

Az eredetileg sátortetővel fedett épület felújítását, új tetőszerkezettel a tetőtér beépítését végezte el a pályázó. Térdfal magasítással, süllyesztett tetőszerkezet készült az utca felől álló, hátul tetősíkban fekvő ablakokkal. A szarufák fölé poliuretánhab hőszigetelés készült, melyre a Bramac alátét héjazatot 50/75 mm-es ellenlécekkel szorították le. Az ereszvonalon és a manzard síktörésnél szakszerűen ereszlemezt építettek be. A tetősíkok szépek, a gerincek és a vápák vonala egyenes, a fedés összképe kifogástalan. Ki kell emelni az álló tetőablakok ízléses, a tetőhöz illő bádogos munkáját is, valamint a szegőcserepek precíz kiosztását. Az ereszalj gyalult deszkaburkolata egyedi kialakítású, igényes, szép munka. Összességében a tető méltó koronája a felújított épületnek.

Fémlemeztető szekció

A zsűri nagyon nehezen döntött, 3 napon keresztül vitázott és ennek a parázs vitának az eredménye, hogy a fémlemez fedés témában megosztott nívódíj került kiosztásra., megosztott nívódíj 1.

Megosztott nívódíj 1.
OTP irodaház, a díjat kapja Bartus Péter – Hafter Kft.

Az épület fémlemez-tetőfedését mintegy 10 éve egyszer már felújították – az 1980-as évek műszaki színvonala felől ítélve is tökéletesen szakszerűtlenül. Pedig akkor már ismert volt az ÉMSZ „Bádogos munkák tervezési és kivitelezési szabályai” kiadványa, mégsem tartották be annak előírásait. Így a beázási jelenségek mellett hamarosan páratechnikai problémák is jelentkeztek. Az épület tulajdonosa emiatt olyan új utat keresett, amelynek során nem éri ismételt kudarc, és végre egy jól működő tetőt kap. Így jutott el a RHEINZINK magyarországi képviseletéhez, amelynek szakemberei garanciát jelentettek a tökéletes megoldásra. Az általuk nyújtott komplex műszaki támogatással olyan kivitelezési részletezettségű tető-szaktervek készülhettek, amelyek a kiemelkedő színvonalú szerkezeti és vízelvezetési koncepcióba illeszkedően tökéletesen megoldott csomóponti kialakításokat is tartalmaztak. És még ennél is többet: a tető korszerű szempontú továbbfejlesztésével új rétegfelépítést, és ezzel az épület a tető irányába történő energiaveszteségének lefaragását is. Az összetett és áttörésekkel is bőven ellátott tető számtalan különleges csomóponti kialakítása igazi szakmai ínyencség – amikre az anyaggyártó szakemberei fölényes magabiztossággal nyújtottak szokatlanságukban is tökéletes, nagyvonalúan biztonságos megoldásokat. A RHEINZINK tetőfedés kivitelezése során a pályázatot benyújtó szakkivitelező vállalkozás – a Hafter Kft. – ezen megoldások pontos megvalósítására eredményesen törekedett, amellyel láthatóan egy a korábbihoz képest teljesen új, nagyobb biztonságot nyújtó fémlemezfedési minőség jött létre a tetőn. 

 Megosztott nívódíj 2.
Budapesti családi ház, a díjat kapja Kiss Károly és Szabó Attila

Az épület alacsony hajlásszögű tetővel ellátott, a vízelvezetés egy betonpárkányon ülő négyszögszelvényű csatorna. A tető vápahajlata, egyedülálló eltolásos legyezősávokkal került kialakításra. Az épület héjazata korcolt lemezfedés. A párkányon ülő csatornából a csapadékot párkányon átvezetett lefolyócsövekkel oldották meg. A tető kiszellőzését a gerincben kialakított vonalmenti szellőzéssel oldották meg.

Több versenymű is esélyes arra, hogy az IFD Tetőfedő Világszövetség világbajnokságára benevezzünk vele, tehát még egy szinttel magasabban is megmérettesse magát. 2017-ben egy nívódíjas tetőnk aranyérmes lett Bécsben a VB-n, Stang Ákos zselici idősek otthona projektje. Kuriózum például a katica alakú fémlemez fedéssel épített bölcsőde projekt, ami kategóriadíjat kapott.

Az épület egyedi formájú, mely egy katicabogarat szimbolizál. Az egyetlen elem, amivel lefedhető a kiselemese zsindelyfedés. A fedőanyag minden oldal vágható, újra formálható, ezáltal szinte bármilyen forgástest lefedhető vele. A kivitelezés megkezdése előtt, a Prefán kívül, talán csak maga a kivitelező hitt abban, hogy a tervező által megálmodott formát, vízzáró módon képes lesz lefedni. Be is bizonyította, nagyon aprólékos és kézimunka igényes módon, maradandót és egyedit alkotott.

Különdíj

Új trendet vetít előre az alábbi újdonság a szerelt homlokzat témában. Ebből a témából 2020-ban várhatóan már több is be fog érkezni a fémlemez homlokzat szekcióba:

Különdíjas pályamű
Bentley szalon, a nívódíjat kapja Bagyinka Árpád

A pályázó Reynobond kompozitlemez homlokzatburkolatot készített. Ennél az épületnél az egyszerű kockaforma megtévesztésre adhat okot, de az épületburok készítéséhez használt kompozitlemezzel történő munkavégzés minden körülmények közt komoly, precíz és pontos munkát követel meg! A rendszer alapját képező háttérszerkezet, milliméter pontos elhelyezése elengedhetetlen. A munkavégzés során, bármely munkarésznél elkövetett apró hiba, a csillogó felületen hangsúlyosan látszódott volna a felületen. A háttérszerkezetre a burkolat, ragasztással került rögzítésre.

Néhány érdekesség a pályázatról

A díjpályázat kiírása szinte egyidős az Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetségével, ami 31 éve alakult a díjakat pedig 1990 óta adják át, minden esetben a CONSTRUMA kiállításhoz kapcsolódóan.

A pályázat célja az építészeti (funkcionális és esztétikai), műszaki és technológiai, valamint gazdaságossági szempontok összehangolásával tervezett és kivitelezett igényes tetők népszerűsítése. A népszerűsítésen túlmenően a nívódíj célja, hogy az építészeti-, szerkezeti,  gazdaságossági szempontból megfelelően tervezett és megépített tetők tervezői, kivitelezői nyilvános elismerésben részesüljenek közös munkájukért. Pályázni lehetett minden olyan Magyarországon megépült lakó-, köz-, vagy ipari épület tetőfedésével illetve tetőszigetelésével és kiviteli terveivel, ahol az építés jogilag rendezett engedélyek alapján

A zsűri

A Svájci Tetőfedő Szövetség vezetőségi tagja Ernst Weber és a Német Tetőfedők Központi Szövetségének ügyvezetője Artur Wirschem. A német zsűritag Európa egyik legbefolyásosabb tetős oktatásért felelős szakembere, a Német Tetőfedők Központi Szövetség szakmai képzésért felelős ügyvezetője.

 • Az év tetője bíráló bizottság társelnökei: dr. Matolcsy Károly, dr. Kakasy László.
 • Fémlemezfedések szekció zsűritagjai: dr. Kakasy László, Hidasi Tibor, Kujbus Mihály
 • Magastető szekció: dr. Kakasy László, Katona Szabolcs, Drong György, Trombitás Zoltán, Vida Krisztián, Baksa Ferenc
 • Szigetelős szekció: dr. Fülöp Zsuzsanna, Rozgonyi László, Kürtös Zoltán, Kurucz Péter, Valyon András

Szponzorok

Különdíjakat a szponzorok ajánlottak fel idén:  

 • Wienerberger
 • Terrán
 • BMI Bramac/BMI Villas
 • Prefa
 • DoPont Tyvek
 • Creaton
 • Celsius Építőipari Kft.
 • Rheinzink
 • Construma
 • Büsscher&Hoffmann
 • Larex Fatelep
 • BAUDER
 • Swedsteel
Díjazás Kategória fajtája Pályázó Anyaggyártó Tető megnevezése Város

Magastető

Nívódíj betoncserép Farkas György Bramac Kft családi ház Kápolnásnyék
kategóriadíj betoncserép Kövecses Tamás Bramac Kft   Enese
Kategóriadíj hódfarkú agyagcserép Katona László Creaton Csárda- műemléki épület Somogysárd
Kategóriadíj Műpala Tuli Szilárd – Együttérzés Bt. Creaton családi ház Balatonboglár
különdíj hódfarkú agyagcserép Csubi 99 Bt. – Csubák Péter Wienerberger – Tondach családi ház Kisoroszi
Különdíj betoncserép Tóth Árpád Terrán Kft. családi ház Fonyód
különdíj falcos agyagcserép Atanáz Kft. /Baricza Krisztián Creaton családi ház Sukoró
Zsűri elismerő oklevél agyagcserép Jezsoviczki Csaba Wienerberger – Tondach családi ház Moha
Zsűri elismerő oklevél agyagcserép Tóth Árpád Wienerberger – Tondach családi ház Fonyód
Zsűri elismerő oklevél betoncserép Nyujtó József Bramac Kft lakóépület Tata
Zsűri elismerő oklevél természetes pala Kotrics Gábor , Janás Zoltán, Kovács Norbert Rathsshek Schifer, Bramac,Prefa családi ház Budapest
Elnöki elismerő oklevél betoncserép Hoffmann Attila Terrán kft. családi ház Szentkirályszabadja
Elnöki elismerő oklevél betoncserép Matejkó József Terrán Kft. családi ház Nyíregyháza
Elnöki elismerő oklevél betoncserép Orbán Zoltán Creaton családi ház Balatonlelle

ÁCS szerkezet

Aranyszekerce vándordíj ácsszerkezet Urbanics János Larex Kft. lakó és irodaépület Esztergom
különdíj ácsszerkezet Molnár Róbert Wienerberger – Tondach Ravatalózó Biharugra
oklevél ácsszerkezet Ignácz György   közösségi helyiség Segesd

Fémlemez-tetőfedés

Megosztott Nívódíj állókorcos fedés Hafter Kft. – Bartus Péter Rheinzink OTP Irodaház Budapest
Megosztott Nívódíj állókorcos fedés Kiss Károly, Szabó Attila Prefa Hungária Kft. családi ház Budapest (II.kerület)
Kategóriadíj díszmű Horex Kft. / Bilonka Építő Kft. Rheinzink Szegedi Új Zsinagóga Szeged
Kategóriadíj kiselemes fedés Bálint Csaba Prefa Hungária Kft. Bölcsöde Kecskemét
Megosztott kategóriadíj állókorcos fedés Stang Bádogos Kft. Prefa Hungária Kft. Társasház Pécs
Megosztott kategóriadíj állókorcos fedés Pónusz László, Sári Norbert Prefa Hungária Kft. közösségi helyiség Segesd
különdíj kiselemes fedés Bíró Dániel László Prefa Hungária Kft. Izabella Panzió Zalaegerszeg
különdíj állókorcos fedés Bruckner Róbert Prefa Hungária Kft. Polgármesteri hivatal Mohács
Zsűri elismerő oklevél állókorcos fedés Bíró Daniel László Prefa Hungária Kft. családi ház Zalaegerszeg
Zsűri elismerő oklevél állókorcos fedés Tető Épszer Kft., Bádogos Stúdió Kft. Swedsteel Metecno Kft. Premontrei Női Kanonokrend Zsámbék

Fémlemezhomlokzat

Kiemelt kategóriadíj homlokzat Bende Team Kft. – Bende Zsolt Prefa Hungária Kft. Társasház Budapest
Kategóriadíj homlokzat Bauer Kft. Prefa Hungária Kft. Kereskedelmi épület Debrecen
különdíj homlokzat Bagyinka Árpád Prefa Hungária Kft. Bentley szalon Budapest

Lapostetők

Kategóriadíj   Stang Bádogos Kft. Bauder Kft. Szent Mór Iskolaközpont Pécs
Zsűri elismerő oklevél   Filep vizszigetelő kft. Büsscher & Hoffman Kft. társasház szeged
Elnöki elismerő oklevél   Enterol-B Kft. Kemper System Gmbh Budai vár, csíkós udvar Budapest (I.)

További információk az Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége honlapján találhatók.


2019. április 12. | EP |  953 |
Construma